A gyermekvállalási életkor kitolódása miatt sok nő aggódik amiatt, hogy „kifut az időből”, életkora miatt nem tud majd teherbe esni. A termékenységet valójában nem pusztán az évek számával, hanem elsősorban a hormonok jelenlétével lehet pontosan vizsgálni, ezek közül a legfontosabb az ún. anti-Müllerian hormon. 

A női meddőség valószínűsége a kor előrehaladtával jelentősen megnő, statisztikai adatok szerint

a 35-39 éves korosztályban már minden harmadik nő érintett a terméketlenségben.

A köztudatban többféle „határidő” él, ami után elvileg nem érdemes halogatni a gyermekvállalást, azonban a meddőség kockázatának pontos megméréséhez érdemesebb hormonvizsgálaton részt venni, hiszen a meddőség nem mindenkit érint azonos mértékben, van, akinél későbbi, van, akinek korábbi életkorban is jelentkezhet a terméketlenség.

Ha túl alacsony

Az úgynevezett anti-Müllerian hormon (AMH) fontos szerepet tölt be a magzati fejlődés szabályozásában, az embrió nemi differenciálódásában. Az AMH-t a fiú magzatok kifejlődéséért felelős, a nőknél a pubertáskor után a petefészekben termeli és a tüszők (follikulusok) kifejlődésében játszik szerepet.  A hormon mennyisége emellett indikátora annak is, mennyire nemzőképes valaki. Mivel minden nő adott számú petesejttel születik, azok előbb vagy utóbb biztosan elfogynak – ez a pillanat a menopauzával jön el, ezt követően már természetes úton nem lehetséges a terhesség.

A hormon szintje mutatja azt is, hogy várható-e korai menopauza. Az AMH-szint vérvétellel, laboratóriumi vizsgálattal állapítható meg. A normál AMH-szint viszonylag széles skálán mozog, az orvosok általában azt állapítják meg, hogy az életkorhoz képest túl magas vagy túl alacsony-e a hormon mennyisége a vérmintában (az AMH-szint az életkor előrehaladtával általában csökken). A hormon normális értékeinek táblázata itt érhető el. A menopauza előtt megközelítőleg 0,3 és 3 egész ng/mL értékek között beszélhetünk még elfogadható szintről, az ennél kisebb tartományban viszont már nagyon alacsony a terhesség esélye.

Az alacsony AMH-értékek arra utal, hogy a petefészek tartalékai kezdenek kimerülni, vagy akár már ki is merültek. 

Utóbbi esetben az érintett természetes úton már nem eshet teherbe, az ő esetükben már csak a mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba.

Alacsony, de még nem kritikus AMH-érték esetén is nehézségeket okozhat a terhesség akkor is, ha még vannak a nőnek petesejtjei, ezért ilyen esetben is szükség lehet meddőségi kezelésre, és a terhesség alatt gyakori orvosi kontrollra, mivel az anya és a magzat fokozott kockázatnak lehet kitéve.

A túl magas AMH-szint is veszélyt jelezhet

A terméketlenség a legtöbb nőnél idővel, a változókorra (ez általában 45 éves kortól kezdődik) természetes módon is kialakul, hiszen a petesejtek nem termelődnek újra. Előfordulhat viszont, hogy a hormonális változások már korábban elindulnak, ezt nevezzük korai klimaxnak. Ez amellett, hogy korai meddőséget okoz, betegségekre, például pajzsmirigyzavarra is utalhat. A változókort és a meddőség kialakulását emellett egyes életmódbeli döntések, például a dohányzás, az elhízás vagy a kóros soványság, valamint a D-vitamin hiánya is előrehozhatja.

Bár a legtöbben az alacsony AMH-szint miatt aggódnak, a túl magas (3 ng/mL) közötti érték is aggodalomra adhat okot. Ez ugyanis a PCOS (policisztás ovárium szindróma) tünete lehet, ami egyéb problémák mellett szintén meddőséget okoz. Ez a betegség szerencsére általában jól kezelhető: enyhébb esetben életmódváltással, máskor gyógyszerekkel a tünetek, a meddőséget is beleértve teljesen elmulaszthatók.

Ritkább esetben előfordul az is, hogy a túl magas AMH-szint mögött a petefészek daganata áll. A daganat általában egyéb tünetekkel is együtt jár (deréktáji fájdalom, hasi puffadás, gyomor- és bélpanaszok). A tumor diagnosztizálása, a jó- és rosszindulatú daganatok közötti különbségtétel ultrahang vizsgálattal, vérvétellel és szövettani mintavétellel történik. Rosszindulatú daganat esetén sajnos a beteg életét általában csak a petefészek és a méh eltávolításával lehet megóvni, akkor is, ha még nem mutatható ki áttét.

Csak magánklinikán vizsgálják

Az AMH-szint meghatározására ma Magyarországokban csak magánlaborokban van lehetőség, mivel a társadalombiztosító nem finanszírozza a vizsgálatot. A méréshez vérvételre van szükség, amire más laborvizsgálatokkal szemben nem kell éhgyomorral érkezni, és a vizsgálat eredményét nem befolyásolja a menstruációs ciklus sem.

A hormonvizsgálatért a magánklinikákon lehet egyszeri alkalommal fizetni, egy vizsgálat ára általában 10 ezer forint körüli. Egyes egészségbiztosítási csomagok viszont, például a Medicover biztosítása finanszírozza a meddőségi vizsgálatokat is. Egészségbiztosítással emellett elérhető számos betegség megállapítására szolgáló, évente elvégzendő szűrővizsgálat is, illetve részben vagy teljesen finanszírozhatók akár többnapos kórházi kezelések is, az állami ellátáshoz képest jobb állapotú klinikákon, jóval rövidebb várakozási idővel.