Év végére visszanyerhetik a veszteségeiket a nyugdíjpénztári tagok

Az idei recesszió miatt veszteségekre számítottak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok, de az MNB adatai szerint az első negyedéves bukás nagy része már visszajött a nyugdíjszámlákra. A gazdasági bizonytalanság ellenére tovább nőtt a befizetések, köztük az szja-visszatérítésből beérkező pénzek volumene is.

Magyarországon jelenleg több mint egymillió ember rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári számlával, ami ma a legnépszerűbb, speciálisan nyugdíjcélú öngondoskodási forma. A számla lényege, hogy a tagok megtakarításukat értékpapír-portfóliókba fektethetik, így a félretett összeg ezek árfolyamváltozásaitól függően gyarapodik. A növekedés azonban nem garantált, a konstrukcióknak mindig része az árfolyamkockázat, vagyis hogy kedvezőtlen piaci helyzetben csökkenhet is a megtakarítás értéke.

Az utóbbi hónapokban a világgazdaság történelmi méretű recesszión ment keresztül, ami a magyarországi nyugdíjpénztári megtakarításokat sem kímélte, azonban

a csökkenés nem volt olyan mértékű, mint amit ekkora gazdasági válság alatt várnánk.

Az MNB adatai szerint az első negyedév végére még 100 milliárd forintos veszteség keletkezett a nyugdíjszámlák portfólióin a tőzsdék zuhanása miatt. Ennek a nagyját azonban a második negyedév végére már sikerült ledolgozni, június 30-án már csupán 23 milliárd forint körül volt a mínusz. A harmadik negyedévről egyelőre még nincsenek adatok, ám a tőzsdeindexek mozgása alapján feltételezhető, hogy tovább mérséklődik a veszteség, így

az év végére már csaknem visszaállhat a befektetések év eleji értéke.

Jól jártak a tagok a kivárással

A Napi.hu cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy maguk az önkéntes pénztárak szintén nyereséggel zárták az első félévet. Ez részben annak köszönhető, hogy a tagok nem „rohanták meg” a szolgáltatókat a válság alatt, hogy kivegyék a pénzüket, hanem türelmesen kivártak.

A pénztárak idén eddig 45,3 milliárd forintot fizettek ki szolgáltatásként, ami mintegy harmadával kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Vagyis a pénztártagok jelentős része úgy döntött, a kifizetésekkel megvárják, amíg helyreáll a piac, és visszajön a portfóliójuk korábbi értéke.

Szintén szerencsés, hogy a recesszió alatt nem voltak különösen sokan azok, akik szüneteltették a befizetéseiket. Sőt, a tagok által befizetett díj még mintegy 2 százalékkal nőtt is 2020-ban, átlépve a 44 milliárd forintot. 5 százalékkal nőttek a munkáltatói befizetéseik is, amelyek értéke meghaladta a 15 milliárd forintot. Szintén rekordot döntöttek a 20 százalékos SZJA-visszatérítésből származó befizetések: ezek összege 154 milliárd forint volt a harmadik negyedév végére.

A pénztári tagság is öregszik, nem jön az utánpótlás

Hosszú távon azonban aggasztó lehet, hogy a pénztártagok átlagéletkora folyamatosan növekszik: kevés az új belépő, miközben nő azok száma, akik már kiveszik a megtakarításukat. Vagyis kicsiben valami hasonló játszódik le az önkéntes pénztáraknál, mint az országos, állami nyugdíjkasszával a társadalom elöregedése miatt, bár a szolgáltatók a mozgástere e téren valamivel nagyobb, mint az államé (szükség esetén képesek lehetnek változtatni a kifizetés szabályain, kedvezményeket hirdethetnek új tagok bevonására stb.).

Az elmúlt három évben évente 1-1 százalékkal nőtt a 60 évesnél idősebb önkéntes pénztári tagok aránya, jelenleg a tagok mintegy 14 százaléka tartozott ebbe a korosztályba (az össznépességben 26 százalék a 60 évnél idősebbek aránya). A legtöbben, mintegy 45 százaléknyian a 45-60 év közötti tagok vannak, a 30-45 évesek aránya 36 százalék, a 30 év alattiaké pedig már alig éri el az 5 százalékot.

A kifizetés előtt álló, 60 év feletti pénztártagok egyenként átlagosan mintegy 2,5 millió forintos megtakarítással rendelkeznek.

18-20 nyugdíjas évvel számolva ebből havonta nagyjából 10-12 ezer forintnyi nyugdíj-kiegészítésre lesz lehetőségük – ez nem hangzik soknak, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy az ő nagy részük csak az utóbbi 10 évben kezdett el befizetni a pénztárba, és az ő eddigi életük nagy részében még nem is léteztek nyugdíjpénztárak Magyarországon. Több évtizednyi befizetés után, az elmúlt 1-2 évtized hozamaival számolva már reálisan elérhető 10 és 20 millió közötti, vagy akár annál magasabb tartalék is a nyugdíjkorhatárig. Ezen az oldalon található egy kalkulátor, amivel kiszámolható, hogy a megadott havi megtakarítással és a befizetés hosszával számolva milyen végösszegre számíthatunk.

A fiatalok inkább kockáztatnak, de eleshetnek az adókedvezménytől

Mint korábban írtuk, a 20-as, 30-as éveikben járók száma is csökkent a közelmúltban a nyugdíjpénztári tagok között. Az év elején közzétett számok alapján arra következtethetünk, hogy sok fiatal másfajta előtakarékossági módszert választott az önkéntes pénztári számla helyett.

Ilyen lehetett például a nyugdíjbiztosítás, hiszen tavaly meredeken nőtt az új szerződéskötések és a befizetett összegek száma is. A pénztári számlákhoz képest a fiatalokat valószínűleg a magasabb hozam reménye vonzotta (a nyugdíjbiztosítóknál nagyobb szabadságot kap az ügyfél a befektetési portfólió összeállításában), valamint az, hogy a biztosítási összeghez a nyugdíjkorhatár emelésétől függetlenül, korábban hozzáférhetnek.

Viszonylagos rugalmassága ellenére a nyugdíjbiztosítás nem igazán alkalmas nem nyugdíjcélú megtakarításra – egyéb hosszú vagy rövid távú (5-10 éves) megtakarításra ennél alkalmasabb lehet például egy tartós befektetési számla (tbsz).

Idén valószínűleg sokan nyitnak ilyen számlát is (akár nyugdíjszámla helyett is), hiszen a tőzsdék bezuhanásának hírére rengetegen döntöttek úgy, hogy tőzsdei értékpapírokba fektetnek, hogy profitálhassanak a visszapattanásból. Ez rövid távon jó stratégia lehet, ám ha most nyitunk tbsz-t, nem árt tisztában lennünk egy dologgal: szemben a nyugdíjpénztárakkal- és biztosításokkal, a számlán csak a saját megtakarításunkat fektethetjük be, nincs olyan szja-visszatérítési lehetőség, mint a nyugdíj-előtakarékosságnál.

További cikkeink