Magyarországon évente körülbelül 120 ezren halnak meg. Ez az élet rendje, gondolhatnánk, viszont ez a szám lehetne ennél alacsonyabb is.

Nálunk 75,7 évig, az EU-ban 80,6 évig él az átlagember. És mivel a halálozási okok többsége nem természetes ok, hanem kétharmaduk okozója valamilyen betegség (szív- és érrendszeri betegség, illetve rák), így ezek elviekben gyógyíthatóak is lennének.

Adódik tehát a kérdés, hogy mit tud Nyugat-Európa, amit mi nem. Vagy csak szimplán szerencsésebbek lennének az ottani emberek? Erről szó sincs. A valódi ok inkább az, hogy Magyarországon mennyire magas szinten jellemző az egészségtelen életmód: a betegségek 40%-át ez okozza. A magyarok közt sok a dohányos, az alkoholfogyasztás is igen kirívó, és emellett a felnőttek 20%-a túlsúlyos, ami tovább növeli az egészségügyi kockázatokat.

Az sem segít, hogy Magyarországon igencsak alacsony az egy főre jutó egészségügyi kiadás, egész pontosan az uniós átlag fele. Ha ugyanezt a költést a GDP arányában nézzük meg, akkor sem jobb a helyzet. A magyar állam a GDP 7,2%-át fordítja az egészségügyre, miközben az uniós átlag 9,9%. Hogy a magyar egészségügy alulfinanszírozott, az mára közhellyé vált, melynek bizonyítására statisztikákat sem kell felsorakoztatni, annyira nyilvánvaló.

A mentős hordágyon viszi a sérültet olyan gyorsan hogy elmosódik a képen

Többen halnak meg nálunk

Ebből egyenesen következik, a gyógyítással elkerülhető halálozási arányszámok terén is elmaradunk az uniós átlagtól. Ez az arányszám azt méri, hogy egy 100 000 fős népességen belül a halálozások közül mennyi lett volna elkerülhető időben nyújtott és hatékony egészségügyi ellátás biztosításával. Vagyis ennyi ember élhetne továbbra is, ha egy jobb egészségügyi rendszert vehetett volna igénybe.

Miután a magyar egészségügyben az idővel és a hatékonysággal súlyos gondok vannak – lásd a várólistákról és az orvosi teljesítménykorlátról szóló cikkeinket –, nem meglepő, hogy az EU-s átlaghoz képest rosszul állunk:

Ennyi haláleset elkerülhető lenne a megfelelő kezelés alkalmazása esetén

Ez az EU-s átlag több mint kétszerese. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ha ezek az emberek Spanyolországban vagy Franciaországban jutnak kezeléshez, akkor jóval nagyobb eséllyel maradnak életben, mint Magyarországon.

Sajnos az egészségügyi szektor egészét nem lehet egyik napról a másikra megreformálni, így ezen a téren sok változás egyelőre nem várható. Egyéni szinten viszont megoldást nyújthat egy egészségbiztosítás, ami baj esetén hozzáférést biztosít a magánkórházi kezelésekhez és ellátásokhoz.

Ezek a nyugat-európai színvonalú kezelések és diagnosztikai megoldások magánúton csak nagyon drágán érhetőek el, így kevesen tudják őket igénybe venni. Szerencsére az egészségbiztosításnak pont az a lényege, hogy ezekhez az ellátásokhoz olcsóbban, akár havi néhány ezer forintból hozzá lehessen férni. Persze mint minden kockázati biztosítást, az egészségbiztosítást is akkor kell megkötni, amikor még nem áll fent betegség. Akkor is fizetni kell tehát, amikor valaki egészséges.

Ezt valaki emiatt kidobott pénznek fogja fel. Lehet játszani az efféle kockázatokkal, bízva abban, hogy úgysem leszel beteg, csak épp nem érdemes. Ha megtörténik a baj, akkor már késő lesz egészségbiztosítást kötni, és akkor dönteni kell: vagy állami ellátás (amiről tudjuk, hogy milyen), vagy magánkórház, ami biztosítás nélkül nagyon drága, és rámehet a család vagyona.

Ezzel szemben bizonyos egészségbiztosítások még olyan szolgáltatást is nyújtanak, hogy a világ tetszőleges országába eljuttatják a beteget, és nemhogy az utazás, de még a külföldi kezelés költségeit is fedezik. Így a spanyol vagy francia ellátás egyáltalán nem elérhetetlen, miközben saját zsebből fizetve, biztosítás nélkül rendkívül drága lenne. (A további szolgáltatásokról, amiket a biztosító fedez, itt olvashatsz.)

Modern ellátást keresel?

Ha úgy érzed, neked is ideje eljárnod korszerű szűrővizsgálatokra, és megérdemled a nyugat-európai színvonalat, amiért cserébe még fizetnél is havi pár ezer forintot, akkor érdemes megkeresned a hozzád illő egészségbiztosítást.

Mi szívesen segítünk megtalálni! Az igényeid alapján kilistázzuk azokat az egészségbiztosításokat, amik neked megfelelhetnek. Jelentkezz egy ingyenes tanácsadásra a jobb oldali űrlapon, ahol megbeszélhetjük a részleteket!