Nézzük a jogokat!

Röviden felsorolnám, hogy mennyi jog illet meg minket egy életbiztosításban:

  1. teljes-, és részleges visszavásárlás
  2. díjmentes leszállítás
  3. díjszüneteltetés
  4. kötvénykölcsön
  5. szerződőváltás

Ezeken kívül még 2 dolgot érdemes megemlíteni a kedvezményezett megjelölését, és nyugdíjbiztosítások esetén az adóvisszatérítés lehetőségét, amiről itt tud részletes információt szerezni. Ne is habozzunk sokáig, ismerjük meg a jogainkat!

Az életbiztosítás visszavásárlása

Ha valamilyen oknál fogva úgy döntünk, hogy az életbiztosításunkat nem tudjuk / nem akarjuk tovább fizetni, akkor ez a két lehetőség áll előttünk. Ahogy a nevükből is adódik, az egyiknél az összes lehetséges pénzt kivesszük a megtakarításból, a másiknál pedig csak az elérhető pénz egy részét. A különös feltételekben ezt szabályozza a visszavásárlási táblázat, erről bővebben az életbiztosítás visszavásárlása című cikkben, illetve az életbiztosítás részleges visszavásárlása című cikkben olvashat. Kockázati életbiztosításoknál természetesen nincs visszavásárlás. Menjünk tovább!

Díjmentes leszállítás, és díjszüneteltetés

Szintén az ún. maradékjogokhoz tartozik ez a két tétel. A díjmentes leszállítás esetén az életbiztosításunk továbbra is életben van, és nem kell díjakat fizetni, persze a biztosító ilyenkor is elvonja a saját költségeit. A díjszüneteltetés hasonlít a díjmentes leszállításhoz, hiszen ilyenkor sem kell díjakat fizetni, de ennek a tartama általában nem lehet hosszabb 1 évnél. Amikor átmeneti pénzügyi gondokkal küszködünk, akkor lehet ez jó megoldás, bővebb információért ide kattintson!

A kötvénykölcsön

A kötvénykölcsön egy speciális lehetőség a megtakarításos életbiztosításoknál. A szerződésünk különös feltételeiben találunk egy olyan részt, ami arra vonatkozik, hogy mekkora kölcsönt kaphatunk az életbiztosításunk terhére a biztosítótól. Ilyenkor, amikor fizetjük a díjakat, akkor ezt a kölcsönt „törlesztjük”. Ez egy sokkal jobb feltételű kölcsön, mint, amit a bankok adnak, és még hamarabb hozzá is lehet jutni.

Szerződő-, és kedvezményezett váltás

Amennyiben nem láttuk el speciális záradékkal a szerződést (ilyen például a nyugdíjbiztosítás), akkor a futamidő alatt bármikor van lehetőségünk arra, hogy megváltoztassuk a szerződőt. A kedvezményezettet két esetben kell megadni eléréskor, és halálesetkor. Ha például egy megtakarításos életbiztosításban gyűjtünk pénzt a saját világkörüli utunkra, akkor értelemszerűen mi leszünk a lejárati kedvezményezettek, és a párunk lesz a haláleseti kedvezményezett, de a futamidő alatt bármikor díjmentesen változtathatunk rajta. Ilyen lehet, hogy a párunk helyett a gyermekünk lesz a kedvezményezett, mivel már nagykorú lett. Az életbiztosítási szerződések feltételeiről itt tudhat meg minden hasznos tudnivalót! 

Fontos ismerni a jogainkat!

Mivel egy hivatalos szerződést kötünk a biztosítóval, ezért a feltételekben minden egyes feltétel rögzítve van. Ha mi ezt nem ismerjük, az nem mentesít minket, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a feltételek, és jogok ismeretére. Ezt a legegyszerűbben úgy tudja megtenni, ha egy független szakértő segíti Önt a pénzügyeiben. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk minden tapasztalatával, és tudásával azon lesz, hogy Ön a lehető legjobban járjon!