Milyen életbiztosításra van állami támogatás?

2014.01.01 után lehet kötni egy új típusú életbiztosítást, a nyugdíjbiztosítást. Ez egy olyan megtakarításos életbiztosítás, amire igénybe lehet venni állami támogatást, adókedvezmény formájában. A korábban megkötött nyugdíjcélú életbiztosításokat nincs lehetőség átdolgozni nyugdíjbiztosítássá, így aki szeretne igénybe venni adókedvezményt, annak mindenképpen egy új nyugdíjbiztosításra van szüksége. Ha szeretne bővebben olvasni a nyugdíjbiztosításról, azt ide kattintva teheti meg.

Mekkora az adókedvezmény mértéke?

Az adókedvezmény éves maximuma 130.000 forint, százalékosan kifejezve pedig az általunk befizetett éves díjak 20%-a. Egy gyors számítás után megállapíthatjuk, hogy éves 650.000 forintos nyugdíjbiztosítás esetén tudjuk a maximális adókedvezményt kihasználni. Helyesebben évente 650.000 forintot kell befizetni a nyugdíjbiztosításra, ugyanis nem csak a rendszeres díjakra vonatkozik az adókedvezmény, hanem az eseti díjakra is.

Miért kell a nyugdíjbiztosítás?

Nyugdíjbiztosításra azért van szükség, mert különben nem fogunk tudni megélni nyugdíjas korunkban. A jelenlegi szabályzás szerint a fizetésünk kb. 40-60%-ára számíthatunk állami nyugdíj néven. Szerintünk ez is csak addig tart, amíg a Ratkó-gyerekek elmennek nyugdíjba, akkor ugyanis megbillen a dolgozók-eltartottak aránya.

Száz szónak is egy a vége: Ha nem teszünk félre a nyugdíjunkra, akkor anyagi nehézségeink lesznek. Ha esetleg ez mégsem így lenne és az állam mégis magas nyugdíjat osztogatna számunkra, szerintünk a pénznek akkor is meg lesz a helye.

Mit tud a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy különleges megtakarításos életbiztosítás. Az általános feltételek megegyeznek a normál befektetéses életbiztosítások feltételeivel, viszont a nyugdíjbiztosításnak az alábbi 4 esemény után kell térítenie:

  1. Eléréskor (ha elérjük a szerződéskötéskor hatályos nyugdíj korhatárt, jelenleg 65 év)
  2. Nyugdíjba vonuláskor (korengedményes nyugdíj, hölgyek 40 év munkaviszony után)
  3. Rokkantság esetén (legalább 40%-os TB szerinti rokkantság esetén)
  4. Halál esetén (A kedvezményezett részére, vagy az örökös(ök) részére)

A nyugdíjbiztosítás jelenleg a 65. születésnapunkig szól, ha hamarabb hozzányúlunk, akkor az összes addig igénybe vett adókedvezményt, plusz 20% büntetést vissza kell fizetni az államnak.

Mire figyeljünk az adókedvezménnyel kapcsolatban?

Az állami támogatásban és az adókedvezményben megegyezik, hogy az állam pénzzel támogat bennünket. A különbség, hogy míg az állami támogatás alanyi jogon jár, addig az adókedvezményről rendelkeznünk kell az adóbevallásunkban. Az adókedvezmény egy rendelkezési jog. Figyeljünk, ha egy évben nem jelezzük, akkor utólag erre nem lesz lehetőségünk.

Nézzük meg, hogy milyen nyugdíjbiztosítást választunk, mert van olyan ahol az eseti befizetéseinkhez akár likviden hozzáférhetünk, ha nem vettünk rá igénybe adókedvezményt. Viszont ha nem ilyet választottunk, akkor az eseti befizetésekhez nem nyúlhatunk hozzá, különben az összes addig igénybevett adókedvezményt 20% büntetéssel sújtva vissza kell fizetnünk az államnak.

Életbiztosítás + 20% = Nyugdíjbiztosítás

Az állam egyre hangosabban hívja fel a figyelmünket az öngondoskodás jelentőségére. Megbeszéltük, hogy nyugdíjcélú megtakarításra mind demográfiai, mind gazdasági okok miatt szükség van. Az alapból is népszerű megtakarításos életbiztosítások egy 20%-os állami támogatással elég jó feltételeket kínálnak számunkra, hogy ne legyen anyagi problémánk az aktív dolgozó éveink után. Kérjen egy személyes tanácsadást nyugdíjbiztosítási szakértőnktől a lenti űrlapon keresztül, aki megmutatja Önnek, hogy melyik nyugdíjbiztosítással éri el a legkönnyebben az anyagilag nyugodt időskori megélhetést.