Magyarországon az  Országos Onkológiai Intézet 1999 óta minden évben elkészíti az úgynevezett Nemzeti Rákregisztert. Ebben az intézet rögzíti a magyar kórházakban diagnosztizált daganatos betegségek számát, segítve ezzel a tudományos kutatómunkát. A regiszter adatai alapján, elindulása óta csaknem évről évre nőtt a diagnosztizált rákos megbetegedések száma.

A fejlettebb diagnosztika miatt is nő az eseteszám

Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy egyre gyakoribbak a daganatos betegségek, az esetek emelkedése inkább betudható a fejlettebbé váló diagnosztikai módszereknek. A legtöbb országban éppen emiatt hasonló adatokat közölnek a szakemberek:

Ebből a szempontból egyébként úgy tűnik, kivétel lesz a 2020-as év. A kórházak leterheltsége miatt világszerte jelentősen esett az újonnan felfedezett rákos esetek száma, aminek a későbbiekben súlyos következményei lehetnek. A USA National Cancer Institute modelljének becslése szerint a COVID-19 járvány miatt a túl későn megszülető mell-, és végbélrák diagnózisok plusz 10 000 ember életét követelik majd a következő 10 évben, csak az Egyesült Államokban.

Magyarországon a legutóbbi, 2017-es adatok szerint 53 402 ezer embernél észleltek rosszindulatú daganatot. Meglepő, hogy ebben az évben a nők körében több daganatos betegséget észleltek, annak ellenére, hogy Magyarországon általánosságban a férfiak körében gyakoribbak, a krónikus betegségek, különösen azok, amelyek kialakulásál az életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás) is szerepet játszik. A különbség oka persze ez esetben is lehet a nagyobb tudatosság, az, hogya a nők nagyobb arányban vesznek részt a szűréseken.

Ezek a leggyakoribb ráktípusok

Az Országos Onkológiai Intézet adatai alapján, a nők körében diagnosztizált rákos esetek nagy részében ugyanaz a néhány daganattípus okozott gondot. Mind a nőknél, mind a férfiaknál a leggyakoribb daganatos betegségek közé tartoztak például a bőr különféle daganatai. Ezek közül a legismertebb a melanoma, a pigmentsejtek rosszindulatú elváltozása, ám ez a bőrrák viszonylag ritka fajtája. Magyarországon a leggyakoribb bőrdaganatfajta a basalioma, amely szerencsére igen lassan növekszik, és ritkán okoz áttétet. A basalioma általában tömött, gyöngyházfényű, éles szélű csomóban jelentkezik, és sokáig semmilyen panaszt nem okoz, később viszont kisebesedhet, és károsítja a szöveteket a környezetében. Ha időben észlelik, kiválóan gyógyítható, általában a daganat kimetszésével.

Szintén gyakori bőrdaganat az elszarusodó laphámrák, vagyis a spinalioma, amely a hám középső rétegéből indul ki, és bőrön kívül megjelenhet akár a nyálkahártyán is. Az esetek többségében vörös folt jelzi a jelenlétét, amely hámlik, és nem gyógyul be. Ez a basaliománál agresszívabb ráktípus, amely áttétet képezhet a környező nyirokcsomókba, és akár távoli testrészekbe is, ezért is fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük, és megkezdjük a kezelést.

A nőket érintő legismertebb rákos betegség az emlőrák, amely Magyarországon a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében.

Az Országos Onkológiai Intézet adatai szerint, 2017-ben 8754 magyar nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és évente mintegy 2500-an halnak meg miatta. Az emlőrák fenyegető daganatos betegség, rendszeres szűrése minden nőnek javasolt, otthoni önvizsgálattal és orvosi szűrővizsgálatokkal.

Magyarországon a 45-65 év közötti nők kétévente kapnak meghívót ingyenes mammográfiás vizsgálatra, ám ennél sűrűbb vizsgálatot javasolnak a szakemberek: az önvizsgálatot havonta, a menstruációt követő napokban érdemes elvégezni, mammongráfiai szűrésen pedig 30 éves kor felett is javasolt háromévente elmenni, idősebb korban pedig évente egyszer.

A nők és férfiak körében hasonló gyakorisággal fordul elő a tűdő- és a vastagbélrák

A tüdőrák Magyarországon a vezető halálokok egyike, 2018-ban az összes haláleset 27 százalékát ez az egy betegség okozta. A rosszindulatú daganatok nagy többségét nem előrelátható ok, hanem véletlen sejtmutáció okozza, a tüdőrák viszont szinte teljesen az életmódra vezethető vissza: az amerikai CDC szerint a tüdőrákos esetek 80-90 százalékáért a dohányzás felel. Dohányosoknak ezért mindenképpen érdemes évente tüdőszűrésen részt venni, de másoknak is javasolt egyéb, például a légszennyezésre visszavezethető tüdőbetegségek szűrése miatt.

Vastagbélrákra utalhat a székletben található vér vagy a fájdalmas székelés, illetve a vérkép bizonyos eltérései is, ezért az ilyen tüneteket érdemes azonnal kivizsgáltatni szakorvossal.

A mellrákhoz hasonlóan elsősorban (de nem kizárólag) a nőket veszélyezteti a Humán Papillómavírus (HPV) okozta rák. Ezt a vírust az emberek nagy része hordozza, és az esetek nagy többségében semmilyen panaszt nem okoz, egyes törzsei azonban méhnyakrákot okozhatnak. Ez a betegség szintén azért veszélyes, mert általában csak akkor jár fájdalmas tünetekkel, ha már áttétek képződtek. Szintén probléma, hogy az évente elvégezndő hagyományos, nőgyógyászatí méhnyakrákszűrés is csak 50-70 százalékban képes kimutatni a kialakulóban levő daganatot. A korszerűbb, DNS-alapú HPV-teszt ezzel szemben képes kimutatni magát a vírust, és azt, hogy elindította a sejtek transzformációját.

A méhnyakráknál valamivel gyakoribb a méhtest rosszindulatú daganata, ami leginkább a 60 év feletti nőket érinti, különösen azokat, akik cukorbetegséggel élnek, vagy ösztrogénkontroll nélkül végzett progeszteronkezelésen estek át. A petefészekrák a nők körében az 5. leggyakoribb daganattípus, ami szintén alattomossága miatt veszélyes, a legtöbbször csak késői stádiumban szűrik ki, de évenkénti nőgyógyászati szűrésen, a petefészkek ultrahangos vizsgálatával időben felismerhető.

Rákellenes kezelések is elérhetők a magánellátásban

A leggyakoribb rákos betegségek szűrése érdekében többféle szűrővizsgálat éves rendszerességű elvégzése javasolt. Ezek közül nem mindegyik érhető el a rendszeres, állami szűrőprogramok keretében, ezért egyre többen fordulnak a magánklinikákhoz.

A privát egyészségügyi vizsgálatokat érdemes egészségbiztostással fedezni: egy biztosítás havi díja általában nem éri el egy egyszeri szűrés árát, miközben a biztosítások nemcsak a leggyakoribb vizsgálatokat, de bizonyos kezeléseket is fedeznek. Több magyarországi magánklinikákon elérhetők (a kemoterápián kívül) a daganatos betegségek gyógymódjai is, például műtétek és sugárterápia.