Frissítés: Az egészségbiztosítások esetében a céges adómentességi opció 2018-ban még elérhető volt, 2019-től azonban már kivezették.

Három éve folyamatosan emelkedett azoknak a száma, akik részére elérhetővé tették az egészségbiztosítást a munkáltatói juttatások között. 2015-ben 13%-ra volt tehető az ő számuk, ami a következő évben 18%-ra nőtt. A tavalyi évben már a munkavállalók 27%-a vehette igénybe az egészségbiztosítást cafeteria-elemként.

Mennyien éltek ezzel a lehetőséggel?

Egy felmérés szerint a 25–55 év közöttiek 12%-a vette igénybe a munkáltatói egészségbiztosítást (ez a korosztály a legfőbb célcsoportja az egészségbiztosításoknak). Vagyis sokan egyelőre másfajta juttatásokat választanak, de a növekvő tendencia egyértelmű.

Ezek a cafeteria-elemek előzték meg az egészségbiztosítást:

  1. Széchenyi Pihenőkártya
  2. Erzsébet-utalvány
  3. iskolakezdési támogatás
  4. egészségbiztosítás

Természetesen mindenkinek szíve joga megválasztania azt a juttatást, ami neki szimpatikus. De fontos figyelembe venni, melyiknél mekkora az adóteher, illetve hogy mekkora havi vagy éves keretet lehet belőle felhasználni.

Széchenyi Pihenőkártyát főként a vendéglátásban lehet felhasználni, 34,22%-os közterhet kell utána fizetni, és az éves – tehát nem havi! – keret 75 és 225 ezer forint közé esik. Az Erzsébet-utalvány adóterhe ennél is magasabb: 40,71%-ot vonnak le a bruttó keretből, viszont korlátlanul adható, élelmiszerek és készételek vásárlására költhető. Az iskolakezdési támogatásnál ugyanígy 40,71%-os adóteher fizetendő, és szintén korlátlanul adható.

Az első három cafeteria-elemmel szemben az egészségbiztosítás után nem kell adót fizetni, amennyiben az havi szinten nem éri el a minimálbér 30%-át. Ilyenkor a bruttó keret a nettóval egyenlő. Ez egy igen szép összeg: havi 41 400 forintot jelent. Ez azt jelenti, hogy

Ez a keret jóval magasabb, mint a többi juttatás esetében.

Egyébként nem véletlen, hogy egyre több munkáltató teszi elérhetővé az egészségbiztosítást, ahogy az sem, hogy egyre többen igénybe is veszik. A felmérések szerint a munkavállalók 60%-a fontosnak tartja, hogy az opciók között szerepeljen az egészségbiztosítás.

A munkáltatók is kezdenek rájönni, hogy a munkaerő megtartásában fontos szerepe van az ilyen jellegű juttatásoknak. A dolgozók elégedettségét növeli, ha a munkaadójuk az egészségükbe fektet, ráadásul olyan szolgáltatást finanszíroz, amit a többség korábban luxusnak gondolt.

Ilyen szolgáltatásokat nyújt

Az egészségbiztosítás valóban a legkorszerűbb eljárásokat foglalja magába, amiket kulturált körülmények között, az ügyfelek igényeit maximálisan figyelembe véve végeznek el. Az ellátások köre egészen széleskörű is lehet: járó- és fekvőbeteg-ellátás, kritikus betegségek kezelése (rosszindulatú daganat, szívinfarktus, stroke stb.), diagnosztikai műszerek igénybe vétele (CT, MRI, PET-CT), egynapos sebészet, betegszállítás, második orvosi szakvélemény, külföldi gyógykezelés, fogászat, terhesgondozás, VIP kórház stb. (Ezekről bővebben itt.)

Néhány biztosító kifejezetten egy-egy kritikus betegségre specializálódott. A szolgáltatások köre jóval szűkebb, cserébe viszont havi 3-4 ezer forintból is kihozható (erről itt írtunk). A rákgyógyítás terén például ennyiért az országban elérhető legmodernebb technológiákat bocsátják rendelkezésünkre.

Más cafeteria-elemmel is megosztható

Egészségbiztosítások esetében – szerencsére – akkora a havi keret, hogy gyakran ki sem kell használni mindet. Jobb esetben havi 10-20 ezer forint között is lehet teljeskörű csomagokat kapni, ha pedig csak bizonyos kritikus betegségekre akarsz felkészülni, akkor ennek a töredéke is elég. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó cafeteria-keretet más juttatásokkal is meg lehet osztani.

Ez is olyan terület, ahol prioritásokat kell felállítani, mert minden nem fog beleférni. Fontos a nyaralás, az élelmiszerek megvásárlása és az iskolakezdés is, de a legfontosabb mégiscsak az egészség megőrzése.

Keresünk hozzád illő egészségbiztosítást

Ha érdekel, milyen egészségbiztosítási csomagokat tudnál igénybe venni, akkor írj nekünk a jobb oldali űrlapon, és felmérjük az élethelyzeted és az elvárásaidat! A továbbiakról szívesen egyeztetnénk veled egy díjmentes tanácsadás keretében.