A rezsiárak emelkedése talán téged is, mint ahogy sokakat, arra ösztökél, hogy valamilyen korszerűsítéssel, valamilyen felújítással picit jobb energetikai helyzetbe hozd az ingatlanodat. Igen ám, de gondoltál arra, hogy a lakásbiztosításod nem feltétlenül követi az ingatlanod értékének növekedését? Ebből nagyon komoly problémáid lesznek, és a Grantis Elmagyarázó 6. részében Patrik el is mondja, hogy mik lehetnek azok.

veres patrik

Grantis Elmagyarázó 6. rész tartalom:

0:00 Rezsicsökkentő energetikai korszerűsítések
0:49 Alulbiztosítás: mit jelent?
2:23 Mit kell tenned?
3:04 Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások
3:26 Helyreállítási érték
4:10 Összegzés

Alább olvasható a videó szöveges leirata.

Szinte biztos vagyok benne, hogy az utóbbi öt évben nem nézted meg, hogy mennyi a lakásbiztosításod értéke. Viszont lehet, hogy te is tervezed néhány rezsicsökkentő felújítás vagy korszerűsítés elvégzését, mint például a kazáncsere, a nyílászárók cseréje, hőszivattyú, H díjszabású mérőóra beállítása és a többi.

Ezek a beruházások, korszerűsítések megnövelik az ingatlanod értékét, viszont a lakásbiztosításod nem követi automatikusan ezt az értéknövekedést.

Nézzük meg ezt egy egyszerű példán keresztül. Ha van egy 80 millió forintos ingatlanod, amin egy 20 millió forint értékű felújítást végeztél, és így az értéke most már 100 millió forint annak az ingatlannak. A lakásbiztosításod még mindig csak 80 millió forintra szól. Ha ez a lakás egyik napról a másikra megsemmisül, a biztosító nem fog neked 100 millió forintot kifizetni, amennyi az ingatlanhoz értéke lenne, hanem csak a biztosítási szerződésben foglalt értéket, 80 millió forintot fog neked kifizetni.

Persze nem csak a korszerűsítés és felújítás miatt válhat az ingatlanod alul biztosítottá, megannyi más szempont is van. Elég, hogy ha csak azt nézed, hogy az utóbbi 5-8 évben folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak, hogyha te ez idő alatt egyszer sem néztél rá a lakásbiztosításodra, akkor jó eséllyel alulbiztosított az ingatlanod.

Egy másik ilyen eset például, hogyha vagyontárgyakat halmoztál fel az ingatlanban, ezek is növelhetik az ingatlannak az értékét: egy beépített szekrény, egy beépített hűtő – ezek mind értéknövelő hatással vannak a lakásodra, a biztosítás ezt sem követi automatikusan.

A biztosítók egyébként igyekeznek elébe menni ennek a problémának az úgynevezett indexálással, tehát minden évben valahány százalékkal növelik a biztosításodnak a díját és a biztosítás értékét is, ezzel egy kicsit javítva a helyzeten. Ugyanakkor ez az indexálás nem akkora mértékű általában, mint amekkora értéknövekedés bekövetkezik egy év alatt az ingatlanodban, legalábbis az utóbbi néhány év ingatlanpiaci tapasztalatai ezt mutatják.

Mit tehetsz te azért, hogy megfelelő biztosítás legyen a lakásodon?

Két-három évente nézd át a piac lehetőségeit, és vizsgáld meg, hogy az ingatlanod a megfelelő értékre van-e biztosítva. Ebben egy tanácsadó is a segítségedre lehet és akár megbízhatod őt is azzal, hogy kérje be az ajánlatokat a biztosítóktól és nézze meg, hogy az adott ingatlant hogyan lehet a legoptimálisabban biztosítani. Ha évek óta rá sem néztél a biztosításodra, esetleg még mindig azt fizeted, amit az ingatlan vásárlásakor kötöttél, mert kötelező volt, akkor mindenképpen ajánljuk azt, hogy nézd át a lehetőségeket, vagy nézesd át egy szakértővel a lehetőségeket, mert a mai lakásbiztosítások sokkal korszerűbbek, sokkal modernebbek, és akár ugyanazon az árért sokkal több mindent is kaphatsz érte.

Megjelentek például a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások. Azok a biztosítások kaphatják meg ezt a minősítést, amik nagyon komoly kritériumoknak felelnek meg. Ilyen például az, hogy legyen elérhető teljesen digitálisan, legyen nagyon jó ár-érték arányú a termék, és például a biztosítónak nagyon rövid határidőn belül el kell bírálnia a te kárigényedet.

És hogy milyen összegre érdemes lakásbiztosítást kötni?

Erre adunk most neked egy tippet. Nem feltétlenül érdemes a piaci árat alapul venned, amikor meghatározod, hogy milyen értékre akarsz biztosítást kötni. Sokkal jobb, hogyha a helyreállítási értéket nézed, ami az az érték, hogy mennyiért tudnád újonnan felépíteni a lakást, hogyha porig rombolnánk holnap.

Természetesen azt tartsd szem előtt, amikor a biztosítási értéket határozod meg, hogy minél magasabb a biztosítási érték, annál magasabb a biztosítás díja is. Tehát hogyha régen kötöttél biztosítást és most frissítenél, jó esetben egy magasabb árat fogsz fizetni havonta biztosítási díjként, de talán ennyit megéri rááldozni arra, hogy nyugodtan hajthasd álomra a fejed éjszakánként, tudván, hogy megfelelő összegen biztosítottad az ingatlanodat.

Összefoglalva a legfontosabbakat

Két-három évente mindenképpen vizsgáltasd felül a lakásbiztosításodat egy szakértő segítségével, és válasszátok ki ár-érték arányban a lehető legjobb biztosítást. Kerüld el az alulbiztosítottságot és próbáld meg megtalálni azokat a termékeket, amelyek a lehető legtöbbet nyújtják az ingatlanod számára is és a benne lévő vagyontárgyaidnak is.

Évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégám egyébként ebben a videóban bővebben is beszélt a lakásbiztosításokról. Ha nálad is esedékes ez a dolog, akkor érdemes megnézned ezt a videót is, vagy azt a cikket, amit erről a témáról írtunk.

Ha tetszett ez a videó, akkor iratkozz fel. Nagyon köszönjük, hogy ha hagysz egy kommentet és elmondod, hogy hasznos volt-e neked ez a videó, vagy mi az, ami esetleg ebben a témában még téged érdekelhet. Hogy ha tetszett a videó, akkor ajánljuk, hogy iratkozzunk fel a Spotify csatornánkra is, a Tiktokra is, és Facebookon is megtalálsz minket, de ajánljuk a grantis.hu tartalmait is, ahol hétről hétre találhatsz újabb infókat pénzügyi témakörben. Hamarosan egy újabb videóval jelentkezünk. Köszönjük, hogy itt voltál! Szia!

A Grantis Elmagyarázó korábbi részei:

Lejátszási lista YouTube-on