Ettől függetlenül mindkét életbiztosításnak vannak közös jellemzői, nézzük is meg őket közelebbről!

Az életbiztosítások alapszolgáltatása, a haláleseti térítés

Legyen szó bármilyen típusú életbiztosításról a fent említettek közül, biztos, hogy tartalmaznak valamekkora haláleseti szolgáltatást. Ilyen szolgáltatást sehol máshol nem tudunk magunknak szerezni.

Ha valaki meghal, az óriási tragédia a családjának érzelmi, de anyagi szempontból is. Gondoljunk csak bele, 1 fizetésből kell azokat a anyagi kötelezettségeket teljesíteni, amit eddig két keresetből oldottunk meg. Éppen ezért az életbiztosítás arra való, hogy egy esetleges tragédia esetén pénzt hagyjunk magunk után, nem pedig adósságot.

Bemutatunk egy képletet, amely megmutatja, hogy mekkora haláleseti szolgáltatásra érdemes bebiztosítani magunkat:

Haláleseti szolgáltatás = 1 millió forint (temetési költségek) + az összes tartozás összege + 2-3 éves kereset

Ekkora összegből ugyanis a családunknak eltűnik minden tartozása, és marad 2-3 éve, hogy átálljanak egy esetleges alacsonyabb költségvetésű életmódra.

egy kisgyermek a szüleire néz és mosolyog egy autóban

Miért érdemes az értékkövetést használni?

Szintén mindkét életbiztosítási fajtának alapvető jellemzője az értékkövetés, másik nevén indexálás. Leegyszerűsítve, minden szerződéskötési évfordulón a biztosító küld nekünk egy levelet, hogy az eddig (mondjuk) havi 10 ezer forint helyett fizessünk 10.300 forintot.

Valljuk be, ilyenkor első hallásra mindenki kicsit ideges lesz, hogy miért kell többet fizetni. Ennek az oka pedig a pénz vásárlói értékének gyengülése, vagyis az infláció. Egyszerű példával élve nézzük meg, hogy mennyibe került egy kiló kenyér 10 éve, és mennyibe kerül most.

Nem kell aggódni az értékkövetés miatt, hiszen általában 3% körül szokott lenni, és ha 10 ezer forintot félre tudunk tenni, akkor 10.300 forintot is, de van ennél fontosabb indok is.

Ha kockázati életbiztosítást fizetünk, akkor a szolgáltatások értéke is növekszik az értékkövetés mértékével. Vagyis ha eddig 10 millió forintra voltunk biztosítva, akkor innentől fogva 10.300.000 forintra. Megtakarításos életbiztosítás esetén pedig több pénz kerül befektetésre, tehát megállapíthatjuk, hogy sosem ugyanazért a szolgáltatásért fizetünk több pénzt, hanem a juttatás is arányosan növekszik.

Az életbiztosítás értünk, és a családunkért van

Ebben a cikkben az életbiztosítások jellemzőiről esett szó, és arra jutottunk, hogy a mai modern társadalomban mindenkinek érdemes ilyen szolgáltatást választania. Legközelebb a megtakarításos életbiztosítások jellemzőit fogjuk bemutatni bővebben. Addig is, ha az Ön számára legjobb életbiztosítást keresi, akkor a lenti űrlapon igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási tanácsadónk felveszi Önnel a kapcsolatot, és a teljes piac kínálatából megtalálja azt a megoldást, amivel a lehető legjobban jár.