Mi az autólízing?

Egy olyan szolgáltatás, mely során a lízingbeadó megvásárolja a gépjárművet, és azt díj ellenében a lízingbevevő használatába bocsájtja. Létezik nyílt- és zártvégű lízing is, melyekről egy kicsit lejjebb írtunk bővebben. A hitellel ellentétben a lízinggel a futamidő alatt biztosan nem szerzel tulajdonjogot, az végig a lízingbeadó tulajdonában marad – ezt a tényt viszont ellensúlyozzák az alacsonyabb díjak, és a költségként való elszámolhatóság.

A lízing és a hitel közül nem feltétlenül egyszerű választani 2022-ben sem. Széles körben elterjedt tévhit, hogy csak cégek és jogi személyek lízingelhetnek, ami jelentősen csökkenti a potenciális keresletet. Rengeteg bank és pénzintézet ajánl alacsony költségű autólízing és autóhitel konstrukciókat is – mi segítünk a kiigazodásban! 

A lízing legnagyobb előnye: a költségként elszámolhatóság

Az autólízing legnagyobb előnyeként az alacsony költségeket szokták felhozni, és hogy ezek a költségek sokszor el is számolhatóak. Vállalkozások számára különösen előnyös lehet a nyílt végű autólízing, mely esetén nem vásárlás történik, hanem tartós bérletbe adás. Ez azért fontos, mert a lízing így egy szolgáltatásnak minősül, és le lehet vonni az ÁFA részét vagy egészét. Egy 10 millió forintos autó vásárlása esetén ez több százezer forint különbséget jelent!

Melyik konstrukciót válasszam? Mindig jobban megéri az autólízing?

Ugyan teljesen érthető, hogy az első benyomás a 0%-os THM, az alacsony kiegészítő költségek, vagy az ÁFA-visszatérítés láttán az az, hogy az autólízing a jobb, de a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű. 

Összefoglaltuk a legfontosabb különbségeket, melyek meghatározhatják a választásod:

Meghatározó különbségek autólízing és az autóhitel közt

AutólízingAutóhitel
Kell önerő?KellNem feltétlenül szükséges
TulajdonjogAttól függ, hogy zárt vagy nyílt (zárt esetén átszáll az utolsó törlesztővel) Már a vásárlásnál átszáll (azonnali tulajdonjog)
Célhoz kötött?Célhoz kötött, az autó vételára a maximum kölcsönösszegMivel gyakorlatilag egy személyi kölcsön, szabadon felhasználható
THMÁltalában alacsonyabb (akár 0%-os is)Általában magasabb (akár 10-20%-os hiteldíjjal)

Ebből látszik, hogy a legnagyobb, nem feltétlenül várt különbség az a kötelező önerő. Alapvetően a gépjárműhitelek esetében szintén kötelező lenne 20-25% önerő, de: az autóhitel az esetek túlnyomó részében igazából egy átcímkézett személyi kölcsön, így már nem kötelező az önerő bemutatása.

Akkor mikor jobb az autóhitel?

Akkor, ha nem szereted, ha más tulajdonában van az eszköz amit használsz, vagy ha az autóvásárlást övező egyéb költségeket (pl.: átírás díja vagy egy eredetiségvizsgálat) is a kölcsönből szeretnéd fedezni. Autólízing esetében a kapott összeg maximálisan az autó vételárát teheti ki, így minden más költséget neked kell állnod. Tulajdonjogot csak a futamidő letelte után szerezhetsz.

Zárt vagy nyílt végű lízing?

Zárt végű autólízing esetén a futamidő lejártával és a maradványérték kifizetésével tulajdonjogot szerzel az autón. Ilyenkor gyakorlatilag egy termékértekesítésről van szó, késleltetett fizetéssel. Ilyen esetben cégként az értékcsökkenést és a kamatot lehet csak elszámolni.

Nyílt végű lízing esetében azonban nincs automatikus tulajdonjog átszállás, hanem erről a lízingcégnek és a lízingelőnek külön meg kell egyeznie. Mivel nem termékértekesítésről van szó, hanem egy szolgáltatás nyújtásáról, másképp adózik – levonható az ÁFA része vagy egésze. Ha magáncélra is használják a lízingelt gépkocsit, akkor a szolgáltatás ÁFÁ-jának maximum 50 százaléka vonható le.

Széchenyi Lízing GO! – újraindulást segítő finanszírozás

Amennyiben nagy- vagy kishaszongépjárművet, gépet, vagy termelőberendezést szeretnél vásárolni, akkor számodra is nyitva áll a Széchenyi Lízing GO! program. Ezt a konstrukciót magánemberként nem veheted igénybe, csak és kizárólag mikro-, illetve kkv-k kérelmezhetik ezt a rendkívül alacsony, 0,5%-os THM-ű kölcsönt. A KAVOSZ honlapján keresztül lehet igényelni, melyet itt érhetsz el.

Milyen költségeim lesznek? Mi az a THM?

A THM egyik leggyakrabban előkerülő mutató, mely a hitelfelvétel “teljes” költségét hivatott mutatni, százalékosan. Azt azonban mindenképp tartsd észben, hogy ez nem minden esetben tartalmazza az összes felmerülő költséget. Példának hoztunk néhány, akár jelentős összeget képviselő tételt, melyet sokszor nem tartalmaz a THM:

  • fedezetre kötendő biztosítást,
  • közjegyzői díjat
  • biztosítás, garancia díját,
  • hitelbírálati díjat,
  • futamidő meghosszabbításának díját,
  • késedelmi kamat, nemfizetésből adódó költségek.

Mi az a hitelfedezeti mutató? – HFM és LTV (loan-to-value)

Azt mutatja meg, hogy a terhelendő elemek értékének hány százalékát fedezi a kölcsön. Jogszabályok általában erre egy maximum értéket állapítanak meg, devizákra bontva. Az LTV (loan to value) érték ugyanezt mutatja egyes bankok szerződéseiben.

Hitelösszeg és fedezet értékének maximális aránya

ForinthitelEuró alapú hitelEgyéb deviza
Gépjárműlízing80%50%35%
Gépjárműhitel75%45%30%

Ugyan a táblázatban világosan szerepel, hogy a gépjárműhitelek esetében a hitelfedezeti mutató maximum 75% lehet, de az autóhitel általában nem gépjárműhitelként van kezelve, hanem szabad felhasználású személyi kölcsönként (amit egyébként akár el is költhetsz autóra).

Gyakran Ismételt Kérdések – Autólízing igénylés 2022-ben


Lízingelhet magánember is?

Alapvetően igen. Vannak viszont olyan gépjármű-lízing konstrukciók is – mint amilyen például Széchenyi Lízing GO! – melyek csak és kizárólag vállalatok számára nyitottak. 


Lehet lízingelni 0%-os önerővel?

Nem. Az “adósságfék-rendelet” és az azt övező jogszabálycsomag alapján még forintban is a fedezet terhelhetősége maximum annak értékének 80%-át teheti ki – tehát az autó árának minimum 20%-ával kell rendelkezned a szerződés megkötésekor.


Lízing esetén lesz tulajdonjogom az autón?

A lízingszerződésben meghatározott futamidő alatt biztosan nem, ugyanis ez időszak alatt a lízingcég tulajdonában lesz. Zárt végű lízing esetén a tulajdonjog átszáll az utolsó törlesztőrészlet kifizetésével – nyílt végű esetén pedig lehetőséget kapsz az autó megvásárlására.


Elektromos autót is lehet lízingelni?

Igen. Egyre több pénzintézet és lízingcég rendelkezik elektromos autókra specializált ajánlatokkal. A technológia, a piac és az e-autókra vonatkozó jogszabályok fejlődésével folyamatosan szélesedik a támogatott modellek köre. Így már nem csak a prémiummárkák ajánlanak prémium áron ilyen autókat – főleg ha ehhez még hozzávesszük a 2,5 (vagy akár 5) millió forintos állami támogatást. Arra viszont mindenképp figyelj, hogy mikor nyitják meg a kérelmezést – ugyanis előfordult már, hogy a támogatásra elkülönített teljes összeg napok, vagy akár órák alatt is kimerült!

Fogalomtár


JTM

Jövedelemarányos törlesztési mutató. Az MNB adósságfék rendelettel érkező index mutatja meg, hogy a nettó jövedelmed maximum hány százalékát fordíthatod törlesztőrészletek fizetésére. Alapvetően a lakosság túlzott eladósodásának, és a kockázatos hitelezési gyakorlatok visszaszorítását célozza.


Zárt végű lízing

Olyan lízingszerződés, melyben a futamidő végén mindig történik tulajdonjog átvitel. Magyarul ha lejár a lízing, tied lesz az autó.


Nyílt végű lízing

Olyan lízingszerződés, melyben nem automatikus a tulajdonjog átszállása a futamidő végén. Ilyen konstrukció esetében a lízingbeadó és a lízingbevevő külön tárgyalás útján egyeznek meg arról, hogy mi lesz a tulajdonjoggal.


Maradványérték

Rendeltetésszerű használat mellett a lízingszerződés futamidejének végén képviselt értéke az autónak.