Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment a babaváró hitel népszerűsége

A babaváró hitel a tavalyi év slágerterméke volt, de az elmúlt pár hónapban már csökkent a népszerűsége. A márciusban bevezetett rendkívüli intézkedések miatt olyan eset is lehetséges, ahol a személyi kölcsön előnyösebb, mint a kamattámogatás nélküli babahitel.

A tavaly bevezetett babaváró hitelt alig fél év alatt az egyik legnépszerűbb kölcsönné vált Magyarországon. Az év végéig mintegy 50 ezer házaspár írta alá a szerződést, akik több mint 400 milliárd forintnyi értékben vettek fel hitelt. Az idei évben azonban már alábbhagyott a lelkesedés, januárban már majdnem 14 százalékkal kevesebb babavárót vettek fel a bankok ügyfelei, mint a megelőző hónapban.

Kamattámogatás egy gyermek után

A babaváró hitel lényege, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárok egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, szabad célú, ingatlanfedezet nélküli kölcsönt vehetnek fel a lakossági bankoknál. A hitel előnye, hogy az első öt évben kamatmentes, ha pedig ezen időszak alatt a párnak gyermeke születik, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre érvényes lesz. Ha a párnak két gyermeke születik, akkor már nemcsak a kamatokat, hanem a kölcsönzött tőke még megmaradt részének a 30 százalékát, a harmadik gyermeknél a 100 százalékát engedik el. Ahhoz azonban, hogy a futamidő alatt fennmaradjon a kamat- vagy tőketámogatás, további feltételeket is teljesíteni kell: ha a 20 éves futamidő alatt elválnak, vagy külföldre költöznek az igénylők, kamatostul kell visszafizetni a kölcsönt.

Az MNB adataiból az látszik, hogy szemben a kormányzati célokkal, a babaváró hitel nem váltotta ki a korábbi banki hiteltermékeket. Bár az új konstrukció rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb hiteltípussá vált, a többi hiteltípus volumene nem csökkent ugyanebben az időszakban. A bankok visszajelzései alapján úgy tűnik, sokan voltak, akik életükben először folyamodtak kölcsönhöz a babaváró hitel igénylésekor.  Ezt igazolja az is, hogy a banki adatok szerint a babaváró hitelesek mintegy felének nincs más hitele.

Nem csak babavárók veszik fel

Valószínűleg az új hitelfelvevők jelentős része nem valamilyen vásárlásra, hanem befektetési célra vette fel a hitelt: tavaly elterjedt, hogy öt év alatt kétszámjegyű hozamot érhet el, aki az új Magyar Állampapír Pluszba fekteti a babaváró hitelét, még akkor is, ha időközben nem születik gyermeke.

Azoknak, akik tavaly fektették be a 10 millió forintos hitelüket, öt év múlva már mintegy 3,6 millió forintra számíthatnak. Kérdéses persze, hogy ez mire lesz elég az infláció miatt: az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány miatti gazdasági intézkedések nyomán rohamosan csökkent a forint értéke más valutákhoz viszonyítva, az euróhoz viszonyított árfolyam már a 350 forintos határt is túllépte. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor valószínűleg jobban járnak azok, akik a babaváró hitelt az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba fektették.

Babaváró vagy személyi hitel?

2019-ben egyébként általában rendkívül sok hitelt vettek fel az emberek, ami elsősorban a csökkenő kamatoknak volt köszönhető (a személyi kölcsönök esetén mintegy 8 százalékkal csökkent az átlagos kamatszint 2019 nyara óta). A tavalyi rekordév volt az újonnan felvett hitelek volumenét illetően, így valószínűsíthető volt, hogy a következő évben már csökkenni fog a lendület.

Az ugyanakkor meglepő, hogy a csökkenés nem a személyi hitelek vagy a lakáshitelek, hanem az államilag támogatott babaváró hitelek között indult el előbb. Az MNB adatai szerint az újonnan felvett személyi hitelek – ez a termék a babaváró hitel fő versenytársának számít – volumene 2019 őszétől kezdve enyhén csökkent csak, januárban pedig még kissé nőtt is: e hónapban 42 milliárd forint értékben vettek fel hitelt az ügyfelek. Az újonnan felvett babaváró hitelek összege ugyanebben az időszakban kevesebb, mint a felére csökkent, januárban csak 8 milliárd forinttal haladta meg a személyi kölcsönökét.

A személyi hitelek kamata decemberben érte el a mélypontot, ekkora viszont a babaváró hitelek referenciakamata már emelkedni kezdett. Februártól az hitelfelvevők már mintegy 6,61 százalékos kamat fizetésére számíthattak a kamattámogatás megszűnése után, erre pedig még rárakódik a havonta 3-4000 forintos állami kezességvállalási díj, amit akkor is fizetni kell, ha gyermek születése miatt részben vagy egészben elengedik a tartozást.

Ez persze még mindig jóval kevesebb volt, mint az átlagos személyi hitelek kamata: februárban 12 százalék felett volt a kölcsönök átlagos THM-je. A kormány által a fennálló veszélyhelyzetben bejelentett THM-plafon azonban mindent fölülírt: márciusban három pénzintézet,

az OTP Bank, a K&H Bank és a Takarékbank 5,9 százalékos THM-es személyi hiteleket vezetett be.

Ideiglenesen tehát személyi hiteleket olcsóbban igényelhetünk, mint kamattámogatás nélküli babaváró hitelt.

A két hiteltípust persze továbbra sem lehet összehasonlítani: a babaváró hitelt speciálisan az 5 éven belül gyermeket vállaló pároknak találták ki, ezért nekik továbbra is ez éri meg a legjobban (feltéve, ha teljesítik a kamattámogatás összes feltételét).

Azok viszont, akik eleve azzal számolnak, hogy visszafizetik a kölcsönt és kamatait (például valamilyen befektetési céllal veszik fel), a jelenlegi helyzetben jobban járhatnak olcsó személyi kölcsönnel. Nekik azt érdemes még észben tartaniuk, hogy az aktuális személyi kölcsönök viszonylag szigorú feltételekkel vehetők fel: a babaváró hitelhez képest alacsonyabb ezek összeghatára, korlátozottabb a felhasználhatóságuk és rövidebb a futamidejük, ami magasabb havi törlesztőrészleteket jelent.

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink