A kaliforniai erdőtűz miatt rendkívül aktuális a téma, hiszen számos cikket olvashattál arról, hogy még a sztárok luxusingatlanait sem kímélte a katasztrófa. Egy ilyen esemény még a leggazdagabbakat is komoly nehézségek elé állíthatja – sosem tudhatod tehát, mikor válhat nélkülözhetetlenné egy lakásbiztosítás.

A Groupama Biztosító legutóbbi felméréséből az látszik, nálunk

10 káresemény kapcsán kellett igennel vagy nemmel válaszolni a megkérdezetteknek, akiknek az 1/3-a nem tudott hozzászólni sem a témához.

Azok között, akik megválaszolták a kérdéseket, sem lett túl biztató a kép. Érdekesség továbbá, hogy még a lakásbiztosítással rendelkezők is csak kicsivel teljesítettek jobban a válaszadás során azoknál, akiknek nincs.

Milyen káresemények kerültek a felmérésbe?

Még annál a káreseménynél sem éri el az 50%-ot a jól gondolkodók aránya, ami ilyen téren a legjobban teljesített. Ez a következő volt: amikor a gázkazán egy villámcsapás miatt megsérül, a biztosító finanszírozza azt a többletköltséget, ami azzal jár, hogy az EU-s követelmények miatt már csak korszerűbbre lehet cserélni. Az emberek fele tehát úgy véli, ekkor nem fizeti ki ezt a kiadást a biztosító, pedig a valóságban erre is kiterjedhet a védelem.

Olyan események kapcsán, ha például a kertben parkoló autóra ráesik egy cserép a házról, ami betöri a szélvédőt, vagy a zárt kerítésen bejutva valaki elviszi a kerti bútort, 3 megkérdezettből csak 1 gondolta úgy, hogy erre is kiterjedhet a biztosítása.

Az otthonunkon kívül történt károk esetén még rosszabb az arány: a válaszadók 90%-a gondolta úgy, hogy ha a kórházi ápolás során ellopják a bevitt váltóruhát, vagy az iskolában a gyerektől a kabátját és a hátizsákját, ebben az esetben nem fizet a biztosító.

Sokan rendelkeznek lakásbiztosítással, mégis kevesen tudják, mikor nyújthat segítséget

Bár Magyarországon az otthonok háromnegyede biztosítva van, ahogyan a felmérésből kiderült, a legtöbben nem tudják, pontosan mire is lehet jó, ha ilyen védelemmel rendelkeznek.

Miután lakásbiztosításról van szó, még mindig nagyon magas azoknak az aránya, akik nem gondolnak rá, hogy az ingatlanuk falain kívül történt káresetekre is kiterjedhet ez a védelem – erre a felmérés is rávilágít.

Ráadásul olyan is előfordulhat, hogy a baj bekövetkezte után derül ki, az éppen felmerülő problémánál nem fizet a szolgáltató. Ez is abból következik, hogy a lakásbiztosítással rendelkezők többsége nincs tisztában azzal, milyen feltételekkel is kötötték meg annak idején a szerződést.

Milyen események során nyújthat védelmet egy lakásbiztosítás?

Számos olyan nem várt esemény van, ami akár veled is előfordulhat. Sokba kerülhet ugyanakkor, ha nem rendelkezel biztosítással, vagy nem vagy tisztában azzal, hogy mikor fedezheti a károdat a biztosító.

Attól függően, hogy milyen igényeid vannak, szóba kerülhet csak az ingatlanod biztosítása, csak az ingóságaid biztosítása, vagy a kettő együtt.

Emellett kérheted, hogy a szerződésed csak az alapfedezeteket tartalmazza. Ebben az esetben általában olyan eseményekre terjedhet ki a biztosításod, mint tűzkár, robbanás, villámcsapás, vihar, árvíz, jégverés, földrengés, vagy idegen jármű, esetleg tárgy okozta károk.

Azonban kiegészítő fedezettel is élhetsz, ha szükségesnek érzed. Általában ezek közé tartoznak a betöréses lopások, a rablás, a csőtörés, vagy a baleset-, és felelősségbiztosítások. További szolgáltatásokra is igényt tarthatsz mindezeken túl is, legyen szó akár szigetelési hibákról, zárcseréről vagy személyi okmányok pótlásáról.

Érdemes tudatosan használni ezt a szolgáltatást

Ahogyan a felmérés is rávilágított: csak nagyon kevesen tudják, milyen feltételekkel is kötötték meg a lakásbiztosításukat korábban. Különösen egy komolyabb kár esetén azonban nagyon sokat számíthat, ha a biztosított tisztában van azzal, mire is terjed ki a szerződése.

Ha már lakásbiztosítást kötsz, érdemes tehát tisztában lenni azzal, milyen esetekben fizetheti meg a károdat a szolgáltató. Akár milliókat bukhatsz rajta, ha bár rendelkezel ilyen védelemmel, nem élsz vele szükség esetén, vagy a megkötéskor nem fontoltad meg rendesen, mit is tartalmazzon a biztosításod. Minden esetben fontos, hogy figyelembe vedd otthonod speciális adottságait, és hogy milyen tipikus káresetek merülnek fel a leggyakrabban.

Érdemes lehet akár szakértő segítségét is kérned, hogy biztosan a számodra legmegfelelőbb megoldást találhasd meg. De amennyiben már rendelkezel lakásbiztosítással, akkor is jól jöhet a segítség, ha nem világos számodra, milyen esetben nyújt védelmet. Töltsd ki a lap alján található adatlapunkat, és vedd igénybe díjmentes tanácsadásunkat!