Hogyan működik a lakáshitel?

Jellemzően, amikor lakáshitelt veszünk fel, akkor igyekszünk minél hosszabb futamidőre szerződni, hiszen a törlesztési idő növelésével arányosan csökken a havi kötelezettség vállalásunk. Azt viszont kevesen tudják, hogy a hitelek törlesztésénél az elején minimális tartozást fizetünk, mert ilyenkor általában a kamatokat, és a kezelési költségeket fizetjük. Ez úgy képzeljük el, hogy mondjuk, ha törlesztünk 20 évig havi 45 ezer forintot, akkor az első hónapban ebből mindössze nagyjából 3 ezer forinttal csökken a tőketartozásunk, míg az utolsó 240. törlesztőből 43 ezer forinttal. Ez pedig lehetőséget nyújt egy jó lehetőségre.

A nagy ötlet: a hitelt megtakarítással kombinálni

Mivel a hitelfelvétel után úgyis alig csökken a tartozásunk, ezért jó ötletnek tűnik, ha a tőketartozást nem is fizetjük, hanem egy olyan megtakarításba tesszük el a pénzt, amelynek magasabb a hozama, mint a hitel kamata. Így vagy hamarabb vissza tudjuk fizetni a hitelt, vagy a végső törlesztés után még marad extra pénzünk. Az alap ötlet nem az ördögtől való, de nehéz olyan megtakarítást találni, ami mindig magasabb hozamot ad, mint a hitelkamat. Van azonban erre egy jó megoldás.

egy öltönyös nő jegyzetel miközben a kezében egy miniatűr faházat tart

Ebben az esetben járhatunk vele jól

Az ötletet úgy érdemes alkalmazni, hogy sima annuitásos hitel mellett fizetünk egy unit linked biztosítást. Így egyszerre csökken a tőketartozás, és nő a saját megtakarítás. Amennyiben megfelelő havi díjú befektetéses életbiztosítást indítunk, akkor egy 20-25 éves hitelt könnyedén végtörleszthetünk a 15. évben. Arról már nem is beszélve, hogy mindvégig lehet egy a hitel összegére szóló életbiztosítási védelmünk, vagyis ha véletlen elhaláloznánk, akkor nem hitel törlesztőrészletet, hanem egy tehermentes ingatlant hagyunk magunk után.

Ilyen összetett ügyleteknél, szakértő segítsen minket!

Nagyon jó megoldás lehet, ha a hitel mellé rendelkezünk egy unit linked biztosítással, de óvatosan kell velük bánni. Nagyon érdemes utánajárni, hogy mekkora futamidejű, és törlesztő részletű hitel mellé, milyen és mekkora díjú megtakarítást válasszunk. Épp ezért a lenti űrlap segítségével igényeljen tőlünk egy személyes és ingyenes konzultációt, és biztosítási szakértőnk konkrét számításokkal segíti Önt az ügyletben!