Magyarországon is egyre ismertebb a mozgalom, ami miatt férfiak az ősz utolsó hónapjában bajuszt és szakállat növesztenek, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákkal kapcsolatos tudatosságra. A prosztata rosszindulatú elváltozása a férfiakat leginkább fenyegető daganatos betegség, amelynek kockázata rendszeres szűrővizsgálatokkal időben felismerhető és gyógyítható.

A movember (az angol moustache, azaz bajusz és a november szóból képzett elnevezés) nevű mozgalmat eredetileg még 1999-ben hívta életre egy baráti társaság Ausztráliában. Az első movember résztvevői még azért növesztettek bajuszt, hogy általában a jótékonykodás fontosságára hívják fel a figyelmet, később viszont a prosztatarákkal kapcsolatos tudatosság került a középpontba, miután 2004-ben az ausztrál prosztatarák alapítvány támogatói rendeztek “bajuszos novembert”.

A mozgalom a következő években világszerte ismertté vált, férfiak milliói növesztettek szakállt vagy bajuszt, hogy felhívják a figyelmet a betegségre. Az eredeti, Ausztráliában bejegyzett Movember Alapítvány ezalatt mintegy 174 millió dollárral támogatott különböző, prosztatarák elleni küzdelmet segítő szervezeteket a világ több országában.

Többféle betegséget jelezhetnek ugyanazok a tünetek

A prosztatarák a férfiak körében a leggyakoribb daganatos betegség világszerte. A betegség súlyosságát sokan hajlamosak elbagatellizálni, mert az idős korban kialakuló prosztatarák sokszor nem okoz igazán súlyos tüneteket.

A kialakult daganatot akkor is állandóan monitorozni kell, ha azt nem a rák agresszív változata okozta. A betegség jellemzően az idősebb férfiakat fenyegeti, de már 40 éves kor felett megjelenhet, és az életkor előrehaladtával egyre nő a valószínűsége, ezért érdemes rendszeres szűréseken részt venni a korai felismerés érdekében.

A prosztatarák korai időszakban általában nem okoz tüneteket, de szakorvosi vizsgálattal már ki lehet mutatni a jelenlétét. A rosszindulatú elváltozás tünetei hasonlítanak a prosztata egyéb betegségeinek, például a dülmirigytúltengés, fertőzéses gyulladás, prosztatakövek vagy a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteire. A prosztata problémáira jellemzően a vizeletürítéssel kapcsolatos nehézségek hívják fel a figyelmet: a gyakori vizelési inger, nehezen induló vizelés vagy a vizelet-visszatartási nehézség, a vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár, illetve a fájdalmas, égető érzés figyelmeztethet a bajra.

Súlyosabb esetben vér jelenhet meg a vizeletben (ami szintén lehet több más urológiai probléma tünete is). Előrehaladott, áttétes prosztatarákos esetekben deréktáji fájdalom, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező merevség, fájdalom mutatkozik.

Vérvizsgálattal is jelezhető

A prosztatarák diagnózisához egy összetett vizsgálatot kell elvégezni, amelynek egyaránt része a rektális digitális vizsgálat, az ultrahangos vizsgálat. A prosztatarák szűrésére szolgáló egyik legmodernebb eljárás a vér prosztata specifikus antigén (PSA) szintjének meghatározása. A PSA-szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, korábbi betegeknél és a kiújulás monitorozására.

az orvos ezután, a betegség stádiumától függően írhat elő kezelést. A prosztatarákos esetek jelentős része ún. indolens tumor, ami nem igényel kezelést. Ha az idős beteg prosztatarákja “A” stádiumban, különösen, ha annak kedvezőbb szakaszát jelentő “A-1” stádiumban van, akkor általában elegendő a beteg háromhavonkénti ellenőrzése. A nem agresszív típusú prosztatarákkal élő betegek prognózisa jó, fájdalmas tüneteik általában nincsenek, és a rosszindulatú elváltozás ellenére nem lesz rövidebb a várható élettartamuk, mint a hasonló korosztályba tartozó férfiaknak általában.

ez, ha megfelelő stádiumban, az áttétek kialakulása előtt megtörténik, általában teljes gyógyuláshoz vezet. Ez a beavatkozás sajnos a legtöbbször tartós mellékhatásokhoz, például impotenciához vezet, és a betegek jelentős hányadában átmenetileg vizelettartási elégtelenség is kialakulhat.

A szív- vagy tüdőbetegséggel élő betegeknél a műtétet általában nem javasolják az orvosok, esetükben sugár- és/vagy hormonkezelést alkalmaznak, bár ezek hatásfoka nem olyan biztos, mint a daganat eltávolításáé. Magyarországon a sugárterápiát rendszeresen használják kiegészítő kezelésre a műtét után, áttétek, vagy helyi daganatos beszűrődések ellen, vagy a rák kiújulásának megelőzésére.

50 felett legalább egyszer érdemes szűrni évente

Mint a legtöbb rákbetegségnél, a prosztataráknál is kritikus a korai diagnózis, hiszen az előrehaladott betegség esetén (különösen, ha a daganat elterjedtsége miatt műtét már nem jöhet szóba) már kevés az esély a teljes gyógyulásra.

A rendszeres szűrővizsgálatok költségét a legtöbb egészségbiztosítás 100 százalékban megtéríti. Egyes magánklinikákon, szükség esetén a műtétet is el tudják végezni, aminek a költségét (amely eseti fizetéssel akár egymillió forint felett is lehet) szintén megtéríthetik az egészségbiztosítók.