Többen és nagyobb értékben kötnek biztosítást az autójukra Magyarországon, mint a saját életükre. A családfenntartók részéről a legfájóbb ez a mulasztás: egy tragédia akár teljes anyagi csődbe viheti a család még élő tagjait, pedig a többség havi néhány ezer forintból bebiztosíthatná magát.

Az autó sokaknál családtag; aki teheti, biztosítást köt rá, de egy haláleseti életbiztosítást már nehezebben kötnek meg magukra az emberek. A tavaszi jégkárok mellett persze érthető, hogy valaki cascót fizet az autójára, de mégiscsak egy néhány milliós vagyontárgyról van szó, aminél az élet védelme fontosabb lenne. Ennek ellenére a magyarok többet költenek az autójukra: több és drágább casco-biztosítás van itthon, mint ahány életbiztosítás.

A casco egy nem kötelező gépjármű-biztosítás, ami az autó alkatrészeiben keletkezett károkat téríti meg. Ha meghúzzák a karosszériát a parkolóban, az autóra rádől egy fa, a jégeső betöri a szélvédőt, a mélygarázst elárasztja a víz, balesetben összetörik, ellopják stb., akkor a biztosító bizonyos arányban megtérítheti a kárt.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiszámolható, hogy akinek casco-biztosítása van, az havonta átlagosan 7100 forintot költ emiatt az autójára. A kötelező biztosítással (kgfb) együtt ez havi 9300 forint kiadást jelent, vagyis nekik éves szinten több mint 110 ezer forintba kerül az autójuk biztosítása.

Haláleseti életbiztosításra ezzel szemben átlagosan havi 6200 forintot költöttek az emberek. Az autók biztosítására tehát másfélszer annyi pénz jutott az országban, mint az életvédelemre. Ráadásul 200 ezerrel kevesebb haláleseti életbiztosítási szerződés volt 2016-ban, mint ahány casco-biztosítás.

Magyarországon évente több mint 500-an halnak meg közlekedési balesetben, így az életbiztosítás hiánya súlyos felelőtlenség, főleg a családfenntartók részéről. Az elhunyt vagyona ilyenkor hagyatéki eljárás alá kerül, amihez a család akár hónapokig nem férhet hozzá, így lehet, hogy a temetés és az egyéb ügyvédi költségeket sem tudják kifizetni. Az életbiztosítások nem tartoznak a hagyatéki eljárás hatálya alá, ezért a biztosító akár két héten belül téríthet a kedvezményezetteknek.

A térítési összeg sem mindegy: érdemes olyan életbiztosítást kötni, amelynél halál esetén az elhunyt 12 havi bérének megfelelő összeget térít a biztosító” – mondta el Sipos Csaba, a GRANTIS pénzügyi tanácsadója. Még biztosabb legalább 10 millió forintra szerződni: az egyik családfenntartó bérének kiesése nagyon megterhelő. Sőt ez a veszteség egyenesen katasztrofális lehet a család számára, főleg ha fennálló hiteltartozás is van: közel 650 ezer lakáshitel van az országban – tartós nemfizetés esetén sok család lakhatása veszélybe kerülhet.

„Viszonyításképp: egy tízmilliós térítési összegnél a haláleseti életbiztosítás havi díja 6 ezer forint körül alakul egy 40 éves nemdohányzó személynél, vagyis ebben az esetben olcsóbb, mint az átlagos casco” – mondta el a GRANTIS szakértője, aki azt is hangsúlyozta, hogy az egyes biztosítók díjszabása között másfél-kétszeres eltérés lehet. Az sem mindegy, milyen esetekben fizet a biztosítás: baleseti halál, betegség, bármely halál vagy ezek kombinációjáért. Érdemes tehát tisztában lenni a szerződéses feltételekkel, és kikérni szakértő véleményét.