7 tényező, ami nagyban befolyásolja majd a jövődet

Klímaváltozás, egészségügyi forradalom, folytatódó népességrobbanás és globalizáció – ilyen és ehhez hasonló globális trendek alakíthatják a jövőnket 2040-ig Ray Hammond brit jövőkutató szerint. Befektetőként, de még megtakarítóként is érdekes lehet, hogy milyen jövőre számíthatunk 20 év múlva.

„A világ 2040-ben” címmel tett közzé elemzést az Allianz Partners, amelyben olyan megatrendeket gyűjtöttek össze, amelyek a jövőben az átlagemberek hétköznapjait is befolyásolják majd. A szerző, Ray Hammond brit jövőkutató a tanulmányban 7 ilyen globális trendet jelölt meg, amelyek között van technológiai, társadalmi, politikai és környezeti folyamat is.

1. Globális népességrobbanás

A tanulmány szerint a túlnépesedés a következő évtizedekben is kihívást jelent majd az emberiség számára. A Föld lakossága már most átlépte a 7,6 milliárd főt, 2040-re pedig az ENSZ előrejelzése szerint, a jelenlegi trendek alapján már 9 milliárdnál is többen leszünk.

A népességrobbanás rengeteg ember életminőségére lesz negatív hatással. A tanulmány szerint világszintű éhezéstől nem kell tartani – bár ehhez szükség van a mezőgazdasági termelékenysége növekedésére és az élelmiszerpazarlás leállítására. Ugyanakkor a világ számos pontján is súlyos problémát okozhat az ivóvízhiány. Hammond szerint a jövőben több ország is importra szorulhat vízből, amiket tartályhajókon szállíthatnak majd az óceánokon, mint most a szénhidrogéneket, de a fejlődő országok számára jobb megoldás lehet a saját víztisztító telepek létesítése, amelyek a levegő párájából vagy tengervízből képesek iható vizet előállítani.

2. Éghajlatváltozás

A légszennyezés okozta globális felmelegedés tényét már mintegy 50 éve elismeri a tudomány, azonban a szélesebb közvélemény csak az utóbbi években kezdett ráébredni a probléma súlyosságára. Az ENSZ éghajlatkutató szervezete, az IPCC jelentése szerint a globális átlaghőmérséklet a következő 20 év alatt 1,5 fokkal emelkedhet. Ez mai fogalmaink szerint nemcsak azt jelenti, hogy egy-két fokkal melegebb lesz az idő – ez önmagában még nem is lenne akkora baj –, de mivel több energia kerül a légkörbe, a mainál szélsőséges időjáráshoz is vezethet.

Az extrém időjárási jelenségek éves száma 1980 és 2004 között megkétszereződött, 2040-ig pedig újra megduplázódhat az előrejelzések szerint.

Mindez világszerte komoly politikai és gazdasági változásokat indíthat el, ahogy az államok megpróbálják csökkenteni az üvegházgáz-kibocsátást. Ugyanakkor a most kibocsátott szennyező anyagokat megkötődéséhez évtizedek kellenek, így már akkor is érzékelhetjük a klímaváltozás hatásait hurrikánok, áradások, szárazságokat okozó hőhullámok formájában, ha 2040-re sikerül az üvegházgáz-kibocsátást 80 százalékkal csökkenteni.

3. A megújuló energia forradalma

Jelenleg a Földön felhasznált elektromos áram alig több mint 8 százaléka származik zöld forrásból, azonban ez az arány a következő két-három évtizedben 50 százalékkal emelkedhet. Különösen a napenergia előtt áll nagy jövő, hiszen a napelemek ára az új gyártási technológiáknak köszönhetően rohamosan csökken. Ezzel egyidőben folyamatosan javul a szélkerekek energiahatékonysága, és gyorsan fejlődik az energiatárolás is. Egy-két éven belül a megújuló energia jelentősen olcsóbb lehet a fosszilis energiánál.

4. Globalizáció

Bár a hírekben gyakran szembesülünk a harmadik világban tapasztalható nyomorral, az igazság az, hogy az elmúlt évtizedekben a globalizálódó gazdaság világszerte hatalmas tömegeket emelt ki a mélyszegénységből. Ray Hammond szerint ez a tendencia a közeljövőben is folytatódni fog, szerinte elsősorban azért, mert a szabad kereskedelem továbbra is terjedni fog – az USA és Kína közötti vámvita szerinte inkább kivétel, mint szabály, az általános trend ma is a védővámok leomlása, a szabad kereskedelmi zónák kialakulása.

5. Forradalom az egészségügyben

Az egészségügy talán a leggyorsabban alakuló területe lehet a fejlett országokban élő emberek életének, hiszen egyszerre több forradalmi változás is zajlik e téren párhuzamosan. Ezek között van a személyre szabott orvoslás, az egyéni DNS-elemzés és a betegekről gyűjtött elektronikus egészségügyi adatok alapján, az őssejtgyógyászat, a nanogyógyászat (gyógyszerfejlesztés és -adagolás szubmikroszkopikus szinten), a génszerkesztés és a mesterséges intelligencia használata az orvoslásban.

Hammond szerint a következő 20 évben a genetikusok több örökletes betegséget is felszámolhatnak, és a betegek személyre szabott kezelésének köszönhetően jelentősen növekedhet a várható éllettartam.

6. Tovább fejlődő információs technológia

Az elmúlt 50 évben folyamatosan fejlődött az IT-rendszerek adatfeldolgozó teljesítménye, miközben ezek mérete és ára inkább még csökkent is. Hammond szerint nem valószínű, hogy a következő évtizedekben változna ez a tendencia. A digitális gazdaság szerinte új területeket hódíthat meg, ami persze veszélyezteti az ott dolgozó, hagyományos módszereket alkalmazó emberek pozícióját is. A szállásadásban, a vendéglátásban és a közlekedésben már most jelentős átrendeződést okozott a megosztásos szolgáltatások (Airbnb, Uber stb.) megjelenése, a közeljövőben pedig a pénzügyi szektor átalakulására számíthatunk, ahol előtérbe kerül a közösségi bankolás.

Ugyan a mesterséges intelligencia és az automatizálás miatt kevesebb a munkaerőre lesz szükség 2040-ben, Hammond szerint az emberi munkaerőre továbbra is szükség lesz majd, emellett a technológiai fejlődés új munkaköröket is létrehozhat.

7. Kétmilliárd szegény ember

A korábban említett népességrobbanás aszimmetrikus, azaz a népesség elsősorban a kevésbé fejlett országokban növekszik. Bár a dokumentum szerint az igazán súlyos szegénység ennek ellenére is visszaszorul a globalizálódó gazdaság következtében, összességében mégis növekedni fognak a jövedelmi különbségek. Ahogy a fejlettebb államok gyorsuló ütemben gazdagodnak, a leszakadó országok csaknem behozhatatlan gazdasági és technológiai hátrányra tesznek szert, a szaktudás és az infrastruktúra hiánya miatt képtelenek lesznek befektetőket fogadni. Az ilyen társadalmak felzárkóztatása komoly kihívást jelent majd a fejlettebb országoknak – írja Hammond.

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink