404 ezer forint spórolt pénze van a huszonéves megtakarítóknak

A 2019-es és a 2020-as adatokat megvizsgálva utánanéztünk, hogyan változott a magyar huszonévesek pénzügyi helyzete a koronavírus okozta válság hatására (igaz, ennek a valós hatásai majd csak későbbi statisztikákban fognak jelentkezni).

A K&H Csoport márciusban tette közzé a 2019-es év harmadik negyedévére vonatkozó ifjúsági indexét, ami a 19 és 29 év közötti fiatalok pénzügyi helyzetét vizsgálta – előbb ezt fogjuk megvizsgálni, mielőtt rátérnénk a 2020-as jelentésre. Arra a megállapításra jutottak felmérések alapján, hogy a korcsoport megtakarítóinak átlagosan 418 ezer forint félretett pénze van. Ha a korcsoportot kettébontjuk, akkor a fiatalabb, 19-25 éves rétegre 220 ezer forint, az idősebb, 26-29 éves rétegre már 800 ezer forint spórolt pénz jut. Ami logikus, mert az idősebbeknek régebb óta van alkalmuk dolgozni, így több idejük volt arra, hogy megtakarítást halmozzanak fel.

Az ifjúsági index másik érdekes megállapítása, hogy a fiúk spórolosabbak: 65%-uknak volt megtakarítása, a lányoknak viszont csak a 42%-a rendelkezett félretett pénzzel.

A huszonévesek 54%-ának volt valamennyi megtakarítása. A teljes korcsoport 18 százaléka sosem takarít meg (mert nem tud vagy nem akar), 27%-uk viszont már hónap elején félreteszi a pénze egy részét – ahogy azt a pénzügyi tanácsadók javasolni szokták. 23%-uk csak a hónap végén tesz félre pénzt, már ami marad belőle. 32% vallotta azt, hogy csak alkalmanként takarít meg, ha például nagyobb összeghez jut.

És hogy mire spórolnak a huszonévesek? A megtakarítók fele lakásra gyűjt.

A felmérés szerint a fiatalok pénzügyi tudatossága évről évre javul. A lakáscél mellett fontos nekik, hogy a váratlan kiadásokat fedezni tudják, vagy ha megbetegedés miatt esik ki bevételük, akkor azt pótolni tudják, de a tartozásokra is fel legyenek készülve.

Ez változott 2020-ban

A K&H 2020 első negyedévére vonatkozó jelentésében arról számolt be, hogy a huszonévesek 55 százalékának van megtakarítása. Ez mindössze egy százalékpontos növekedést jelent tavalyhoz képest. A 2018-as év végéhez képest viszont még többet: akkor 41% volt a megtakarítók aránya a huszonévesek körében.

A legtudatosabbak tábora is gyarapodott: a tavalyi 27%-kal szemben idén már 30% teszi félre a pénzt a hónap elején. A megkérdezettek 17%-a mondta azt ezzel szemben, hogy egyáltalán nem tud pénzt félretenni (ami kevesebb, mint a 2018-as 30%).

Az egy főre jutó megtakarítás viszont valamelyest csökkent a 19-29 évesek körében: 418 ezerről 404 ezer forintra apadt. A 19-25 évesek megtakarításai 220 ezerről 300 ezerre nőttek, a 26-29 éveseké viszont valamelyest csökkenhettek, mert a tavalyi 800 ezer forinthoz képest a közlemény most csak annyit mond: „már félmillió forint felett alakult a félretett összegek átlaga.” Ezek egyébként arra az 55%-ra vonatkoznak, akik rendszeres megtakarítók.

A maradék 45 százalék semmilyen megtakarítással nem rendelkezik.

Ez különösen gond lehet a mostani helyzetben, mikor a koronavírus megterhelte a gazdaságot, és takaréklángra tette a vállalkozások bevételeit. Lehet, hogy nem véletlen az, hogy a 26-29 évesek megtakarított pénze is megcsappant.

Mennyi ideig lehet megélni ezekből a megtakarításokból?

A fiatalok 31%-a akár fél évnél tovább is el tudná tartani magát a megtakarításaiból, ha munka nélkül maradna.

34%-uk viszont egy hónap alatt felélné az összes megspórolt pénzét.

Továbbra is a lakáscél a legnépszerűbb: a huszonévesek 47%-a még mindig erre gyűjt elsősorban. Érdekes, hogy a 14-18 éves korosztálynak csak 27%-a mondja ezt, vagyis a saját lakásra néhány évvel később kezdenek gondolni a fiatalok. A huszonévesek között azonban szép számmal (22%) akad olyan is, aki a tanulmányaira gyűjti a pénzt.

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink